V záchytnom tábore si pripomenuli Svetový deň utečencov

19.06.2008 Humenné

Humenné 19. júna (TASR) - V Záchytnom tábore v Humennom si dnes pripomenuli Svetový deň utečencov, ktorý pripadá na 20. júna.
Pre 45 utečencov, ktorí sa v súčasnosti v objekte nachádzajú, pripravil Migračný úrad ministerstva vnútra v spolupráci s mimovládnymi organizáciami rôzne športové súťaže, kultúrne aktivity a spoločenské posedenie. \"Je potrebné si tento deň pripomínať spolu s ľuďmi, ktorí odišli zo svojej krajiny či už kvôli biede, alebo prenasledovaniu, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ úradu Bernard Priecel. Dodal, že najviac utečencov, ktorí sa v Humennom nachádzajú, je z Ruskej federácie, Moldavska, Pakistanu a pod.
V posledných mesiacoch zaznamenal úrad pokles azylantov na Slovensku. Humenské azylové zariadenie, ktoré bolo otvorené pred necelými dvoma rokmi, disponuje 550 lôžkami.
Svetový deň utečencov si v piatok (20. júna) pripomenú aj v Rohovciach a Gabčíkove a 24. júna aj v Opatovskej Novej Vsi.
Aktivity súvisiace s týmto dňom sú financované z Európskeho fondu pre utečencov. Ministerstvo vnútra SR, ktoré je zodpovedným orgánom Európskeho fondu pre utečencov, podporilo na Slovensku z tohto fondu od roku 2004 celkovo 18 projektov so zameraním na problematiku utečencov. K hlavným podporovaným aktivitám patrí poskytovanie sociálneho, právneho, psychologického poradenstva a výučby slovenského jazyka pre žiadateľov o azyl, pomoc azylantom vo všetkých oblastiach integrácie na území SR a taktiež realizovanie dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu.
 

Vyberte región